Oorsprong van het SDi Gedachtegoed

De ontwikkeling van Spiral Dynamics begon in de jaren zestig van de vorige eeuw met het onderzoekswerk van Dr. Clare W. Graves, Professor Emeritus van Union College in New York. Alhoewel gestart vanuit de psychologie, keek Graves veel verder dan de grenzen van zijn vakgebied.

Clare W. Graves

“Briefly, what I am proposing is that the psychology of the mature human being is an unfolding, emergent, oscillating, spiraling process, marked by progressive subordination of older, lower-order behavior systems to newer, higher-order systems as man’s existential problems change.”

Clare W. Graves

Gedreven door de vraag “wat is nu gezond, volwassen menselijk gedrag” en ingegeven door het gelijk dat ieder mens wil halen op bijna alle gebied, of het nu politiek, religie, sport, geslacht, huwelijk of andere items zijn, startte hij breed onderzoek.

Hierbij kwam hij uiteindelijk tot de conclusie dat mensen slechts verschillen van mening vanuit verschillen van inzicht en ontwikkeling in hun eigen bio-psycho-sociale ontwikkeling. De data en uitkomsten van zijn wetenschappelijk onderzoek in de jaren zestig en zeventig toonde aan dat menselijk gedrag sterk wordt bepaald door onze waarden, drijfveren en overtuigingssystemen. Omdat zijn werk zo veelomvattend, baanbrekend en interdisciplinair van aard was kon het niet in een bepaalde stroming geplaatst worden. Graves noemde zijn theorie dan ook simpelweg ‘Emergent Cyclical Double-Helix Bio-Psycho-Socio-Social Levels of Existence Theory’ of kort samengevat: ‘Levels of Existence Theory’.

Wilt u Graves zelf zijn theorie horen uitleggen? Beluister dan Deel 1 en Deel 2 van de originele audio-tapes uit 1974. Enkele van de oorspronkelijke artikelen van Graves zijn te vinden op de pagina Artikelen. Hier treft u ook enkele interessante artikelen van Beck, Cowan en Wilber aan.

In de Voetsporen van Graves…

Graves’ opvolgers Dr. Don Beck en Christopher Cowan bouwden zijn werk verder uit en introduceerden de naam Spiral Dynamics (SD) in de jaren negentig. Ook zijn zij diegenen die het Spiral Dynamics boek hebben geschreven en de welbekende kleuren hebben geintroduceerd. Dr. Don Beck kwam daarnaast in dezelfde tijd ook in contact met de Amerikaanse integrale filosoof Ken Wilber. Geinspireerd door elkaars werk besloten ze beide modellen te integreren en werd de ‘i’ aan Spiral Dynamics toegevoegd: aldus SDi.

Dr. Don E. BeckDr. Don E. Beck

Christopher C. CowanChristopher C. Cowan

Ken WilberKen Wilber

[/fusion_builder_column]